Wat doen wij

Onderzoeken en meer

  • Algemeen
  • Tandheelkunde
  • Internal Medicine Interne geneeskunde
  • Anesthesie
  • Algemene chirurgie
  • Laparoscopie
  • Orthopedics IVC TTA Rapid
  • BOS operatie
  • Medische beeldvorming
  • Endoscopie
  • sex Voortplanting - gynaecologie
  • dermatology Huidaandoeningen
  • Food Voedingsadvies
  • Perfect fit harnassen
  • Laboratoriumonderzoek
  • Gedrag

Algemeen

Het is aan te raden jaarlijks je huisdier grondig te laten onderzoeken. Zo kunnen eventuele problemen vroegtijdig opgespoord en behandeld worden. Verder is ook de vaccinatie dan aan de orde. Afhankelijk van de leeftijd en voorgeschiedenis van uw dier, kan er gekozen worden voor ofwel vaccinatie, ofwel een titerbepaling, waarbij de hoeveelheid antistoffen wordt gemeten. 

Je kan bij ons ook terecht voor een junior check-up. Bij de laatste puppy vaccinatie is de pup vaak zo’n 3 maanden en is de volgende gezondheidscontrole pas weer over een jaar bij de volgende vaccinatie. Maar in de tussenliggende maanden verandert er juist veel. Tijdens het juniorconsult wordt de pup op 6 maanden nagekeken door één van onze dierenartsen en krijg je extra informatie over de ontwikkeling en conditie van je pup. Er wordt naar het gebit, de groei en het gewicht gekeken en de voeding en het gedrag worden besproken.

Vanaf het 7e levensjaar kan je hond/kat senior genoemd worden. Dit is de gemiddelde leeftijd waarop het verouderingsproces begint, afhankelijk van ras en gewicht. Wij bieden je daarom ook een senior check-up aan. Indien nodig kunnen we dan in overleg met u ook nog uitgebreider onderzoek doen zoals een bloedonderzoek, echo, EKG of röntgenopname. Voor een senior check-up kan je best een afspraak maken.

Tandheelkunde

Net zoals voor ons als mens is een gezond gebit ook voor je huisdier zeer belangrijk. Mogelijke tekenen van tandproblemen zijn slechte eetlust, moeilijk eten, slechte stinkende mondgeur, overmatig speekselen, vermageren, niet meer spelen.

Onze dierenartsen en assistentes willen je dan ook graag helpen met advies over tandpreventie: Hoe voorkom je de vorming van tandplak? Hoe moet je poetsen? Thuis dagelijks tanden poetsen is de meest efficiënte manier om tandplak tegen te gaan!

Bij ons kan je huisdier ook terecht voor een gespecialiseerde gebitsverzorging: tandreiniging, polijsten, tandfoto’s, tandextracties, kaakfracturen, …

Internal Medicine Interne geneeskunde

Inwendige ziekten omvatten een erg ruim gebied. In feite gaat het om alle mogelijke ziektes van de verschillende organen zoals darmen, lever, nieren, blaas, alles wat ervoor zorgt dat het lichaam in zijn geheel normaal functioneert.

Interne geneeskunde is een van de meest complexe vakgebieden binnen de diergeneeskunde, omdat een levend wezen enorm ingewikkeld in mekaar zit. Er zijn dan ook heel veel zaken die kunnen misgaan. Uitzoeken wat er juist gaande is, kan dus een intense opwerking vereisen. Het begint met een uitgebreide geschiedenis afnemen. Zelfs kleine details kunnen belangrijk zijn. Dit dient vaak aangevuld te worden met verdere onderzoeken. Radiografie, echografie, bloedonderzoek, urineonderzoek en bepaalde specifieke testen zijn geen uitzondering. 

Anesthesie

Het idee dat een hond of kat moet worden verdoofd is nog altijd iets dat veel mensen toch afschrikt. Er bestaat nog steeds veel misinformatie en onwetendheid over dit onderwerp. 

Om te beginnen maken wij een onderscheid tussen gewone verdoving of sedatie en een echte, volledige anesthesie. 

Bij een verdoving wordt uw huisdier enkel gekalmeerd. Het dier is dan nog steeds bij bewustzijn maar reageert minder sterk op prikkels. De ene zal slechts wat kalmer zijn, de andere zal al bijna volledig in slaap vallen. Het is echter wel zo dat hij altijd nog reageert op stimuli, voornamelijk dan pijnprikkels. Sedatie is dan ook enkel om bepaalde onderzoeken, zoals echo of radiografie, goed te kunnen uitvoeren en dient dus niet voor echte ingrepen.

Echte anesthesie begint steeds met sedatie zoals hierboven beschreven. Wanneer het dier rustig is geworden, krijgt het een krachtig maar kortwerkend slaapmiddel toegediend. Vaak wordt er tegelijk ook pijnstilling gegeven. Van zodra de patiënt onder volledige narcose is, wordt er een tube geplaatst in de luchtpijp. Dit laat ons toe om gasanesthesie te gebruiken. De combinatie van kortwerkende anesthesiemiddelen en een gasanestheticum geeft een zeer veilige en zeer regelbare slaap. 

Voordat we een patiënt verdoven of klaarmaken voor operatie, voeren we steeds een uitgebreid klinisch onderzoek uit. Bij oudere patiënten of diertjes die reeds gekende problemen hebben, kunnen we aanvullend ook bloedonderzoeken uitvoeren. Aangezien we deze direct kunnen doen, hebben we steeds een accuraat beeld van de gezondheidstoestand van uw dier. Zo kunnen we onze anesthesie aanpassen aan de individuele noden van het dier.

Tijdens de anesthesie wordt de patiënt voortdurend opgevolgd met een monitoringstoestel. Dit geeft het gekende biepen op de achtergrond, zoals u dat kent van op televisie. Zo blijven we op elke moment op de hoogte van de hartslag en ademhaling van het patiëntje.

Algemene chirurgie

Bij ons kan je terecht voor preventieve operaties zoals sterilisatie en castratie, maar ook voor meer gespecialiseerde operaties:

  • Maag- en darmchirurgie (vreemde voorwerpen, bioptnames, maagtorsies, ...)
  • Neus-, keel– en oorchirurgie (inkorten lange gehemelte, neuscorrecties, poliepen, ...)
  • Blaas en urinewegen (blaasstenen, urinewegobstructies, penisamputaties, ...)
  • Tumorchirurgie (resectie, bioptname, ...)
  • Perianaalchirurgie (perianaalbreuken, anaalklierresectie, ...)
  • Wondchirurgie (huidplastie, wondsluiting, ...)
  • Orthopedische chirurgie (TTA Rapid, patellaluxatie, ...)

Al onze operaties worden uitgevoerd onder gasanesthesie. Tijdens een operatie maken wij gebruik van steriele technieken. Ook beschikken wij over een elektrochirurgie-apparaat en monitor.

Laparoscopie

Bij een laparoscopische sterilisatie wordt er gebruik gemaakt van een camera, waarmee er in de buik wordt gekeken. Via een tweede poort kunnen instrumenten in de buik worden gebracht. Op deze manier wordt een sterilisatie minder ingrijpend; aangezien we geen hele grote snede moeten maken, is het postoperatieve herstel veel vlotter, moeten er geen draadjes worden verwijderd en is uw hond sneller terug de oude. Ook op vlak van complicaties is dit een veiligere methode, aangezien we niet met inwendige hechtingen zitten die kunnen afschuiven. 

Naast sterilisatie heeft een laparoscopie nog veel andere toepassingen. Ook op het vlak van bijvoorbeeld algemene inspectie van de buik (bv bij vermoeden van ziekte van de buikorganen), bioptname, inwendige testikels of het vastzetten van de maag ter preventie van maagtorsies, is een laparoscopie zeer interessant. 

Orthopedics IVC TTA Rapid

In onze praktijk voeren wij de TTA Rapid uit. Deze operatie is de ideale behandeling van een kruisbandscheur (in de volksmond ook al eens "voetbalknie" genoemd) bij honden vanaf ongeveer 20 kg. We brengen een implantaat in en veranderen heel de dynamiek van de knie om te compenseren voor het verlies van stabiliteit bij deze honden. De resultaten zijn op lange termijn bij deze techniek zeer goed.

Deze operatie wordt uitgevoerd door dierenarts Jan Stevens, die hiervoor een speciale opleiding heeft gevolgd.

BOS operatie

Honden met een afgeplatte snuit, in het bijzonder bulldoggen en mopshonden, kunnen problemen vertonen met de ademhaling. Dit is dan te wijten aan te kleine neusopeningen, een te lang zacht gehemelte of een afgeplatte luchtpijp. De verzameling van een of meerdere van deze verschijnselen, noemen we het brachycephaal obstructief syndroom, kortweg BOS. Een te lang zacht gehemelte en te nauwe neusgaten kunnen wij in onze praktijk operatief aanpakken. Een afgeplatte luchtpijp ligt momenteel nog buiten ons bereik. 

Medische beeldvorming

Echografie

Dit toestel wordt gebruikt om de inwendige organen van de buikholte in beeld te brengen.

Ook voor drachtdiagnose wordt de echo gebruikt.

Radiografie

Deze apparatuur wordt gebruikt om afwijkingen in het beendergestel op te sporen, zoals botbreuken, heupdysplasie, tumoren, artrose, ….

Ook kunnen we radiologische opnames maken van het hart, longen en de buikorganen. We nemen ook radiologische opnames voor de commissie heupdysplasie.

Onze digitale radiografie apparatuur wordt jaarlijks gecontroleerd.

Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle, Departement Gezondheid & Leefmilieu, Dienst Bescherming van de Gezondheid, Ravensteinstraat 36, 1000 Brussel meldpunt@fanc.fgov.be www.fanc.fgov.be

Endoscopie

Bij endoscopie maken we gebruik van een flexibele camera, waarmee we op een niet-invasieve wijze een inspectie kunnen doen. Zo is het mogelijk om slokdarm, maag, blaas of colon te bekijken zonder weefselschade te berokkenen. Ook inspectie van de neus- en gehoorgangen is mogelijk met een variant hierop, de rhinoscoop. Een heel goede indicatie voor een scopie is een potentieel vreemd voorwerp, zoals de klassieke grasaar in de neus of de satestok in de maag. Zo kunnen we deze zaken verwijderen zonder dat er een operatie nodig is. 

Verder is bioptname van de weefels ook perfect mogelijk met endoscopie. Dit kan interessant zijn bij het vermoeden van bv een tumoraal proces of een chronische ontsteking.

sex Voortplanting - gynaecologie

Als je met je huisdier graag wil fokken, dan zijn wij steeds bereid om advies te geven. We hebben een toestel in huis om de progesteron te bepalen bij je teefje. De progesteronconcentratie in het bloed kan ons een indicatie geven over het tijdstip van dekking.

Via echografie kunnen we dan in beeld brengen of je huisdier drachtig is.

We kunnen ook begeleiden bij de bevalling van je huisdier. Ook kunnen we steeds een keizersnede uitvoeren.

dermatology Huidaandoeningen

Huidaandoeningen en oorproblemen komen veel voor bij onze huisdieren. Ze vertonen dan een doffe vacht, schilfers, jeuk, vettige huid, haaruitval, puistjes, korstjes, …

Via gerichte vragen en bijkomende onderzoeken ( microscopisch onderzoek naar bacteriën, gisten of parasieten, schimmelonderzoek, voedingstesten, allergietesten) kan de oorzaak van het huidprobleem achterhaald worden. Vandaar best een afspraak maken.

Food Voedingsadvies

Gezonde voeding is zeer belangrijk voor de algemene conditie van je huisdier. Ook de correcte hoeveelheid voeding en de juiste tussendoortjes zijn belangrijk om je huisdier op het juiste gewicht te houden.

Onze dierenartsassistentes Karen en Annelies geven je graag vrijblijvend voedingsadvies.

Ook kan je bij hen terecht voor gewichtscontrole van je huisdier.

Perfect fit harnassen

Een goed passend harnas is een must voor iedere hond. Met de harnassen van Perfect Fit kan je voor elke hond een ideale pasvorm bekomen omdat het bestaat uit 3 afzonderlijke delen (borststuk, top en buikband). De harnassen worden door de assistenten Karen en Annelies individueel aan je hond aangepast op de praktijk. Doordat het harnas uit afzonderlijke stukken bestaat kan je voor alle rassen een harnas verkrijgen.

Door de speciale Y-vorm van het harnas gaat de druk ook op een goede manier verdeeld worden over de volledige borstkas zonder de schouders te belemmeren. De fleece voering zorgt dan weer voor een comfortabel gevoel tijdens het wandelen. Ook kan je het aandoen zonder over de kop te trekken, wat voor sommige honden aangenamer is.

De kleinste maten van het harnas zijn ook voor katten geschikt.

Laboratoriumonderzoek

Soms is het nodig om een bloedstaal , urinestaal of een stukje weefsel te laten onderzoeken in een laboratorium. Een routine bloedonderzoek kunnen we in huis onderzoeken. Als het mogelijk is, dan kan dit gebeuren terwijl u erop wacht. Sommige onderzoeken moeten we nog wel steeds opsturen. Hiervoor werken we samen met volgende labo’s: Zoolyx te Aalst, AML te Antwerpen en Artu Biologics te Nederland. De kosten van de labo’s Zoolyx en AML worden rechtstreeks vanuit het labo naar jouw thuis gefactureerd.

Er zijn naast routine bloedonderzoek ook verschillende testen die we zelf kunnen uitvoeren:

  • Aids-leucose test bij de kat
  • Giardia test en parvo test bij de hond
  • Microscopische onderzoeken (puncties en parasitair onderzoek)
  • Schimmeltest met de wood lamp en dermatofyttest
  • Leptospirosetest 
  • Leishmaniatest
  • Hartworm, ziekte van Lyme, Anaplasmose en Ehrlichia antistoffentest (4 onderzoeken in 1 test)
  • Pancreatitis bij hond en kat
  • Progesteronbepaling bij teefjes voor dekking

Gedrag

In huis plassen, blaffen op alles en iedereen, zetels kapot krabben, op tafelpoten bijten, agressie, ... Gedragsproblemen kunnen zich op veel manieren uiten, en vaak is een geïndividualiseerde oplossing aan de orde. Daarom verwijzen wij echte gedragsproblemen door aan collega dierenarts Ilse Rediers. Zij verdiept zich in de psychologie van hond en kat. Zij geeft ook puppyklasjes.