Anesthesie

Het idee dat een hond of kat moet worden verdoofd is nog altijd iets dat veel mensen toch afschrikt. Er bestaat nog steeds veel misinformatie en onwetendheid over dit onderwerp. 

Om te beginnen maken wij een onderscheid tussen gewone verdoving of sedatie en een echte, volledige anesthesie. 

Bij een verdoving wordt uw huisdier enkel gekalmeerd. Het dier is dan nog steeds bij bewustzijn maar reageert minder sterk op prikkels. De ene zal slechts wat kalmer zijn, de andere zal al bijna volledig in slaap vallen. Het is echter wel zo dat hij altijd nog reageert op stimuli, voornamelijk dan pijnprikkels. Sedatie is dan ook enkel om bepaalde onderzoeken, zoals echo of radiografie, goed te kunnen uitvoeren en dient dus niet voor echte ingrepen.

Echte anesthesie begint steeds met sedatie zoals hierboven beschreven. Wanneer het dier rustig is geworden, krijgt het een krachtig maar kortwerkend slaapmiddel toegediend. Vaak wordt er tegelijk ook pijnstilling gegeven. Van zodra de patiënt onder volledige narcose is, wordt er een tube geplaatst in de luchtpijp. Dit laat ons toe om gasanesthesie te gebruiken. De combinatie van kortwerkende anesthesiemiddelen en een gasanestheticum geeft een zeer veilige en zeer regelbare slaap. 

Voordat we een patiënt verdoven of klaarmaken voor operatie, voeren we steeds een uitgebreid klinisch onderzoek uit. Bij oudere patiënten of diertjes die reeds gekende problemen hebben, kunnen we aanvullend ook bloedonderzoeken uitvoeren. Aangezien we deze direct kunnen doen, hebben we steeds een accuraat beeld van de gezondheidstoestand van uw dier. Zo kunnen we onze anesthesie aanpassen aan de individuele noden van het dier.

Tijdens de anesthesie wordt de patiënt voortdurend opgevolgd met een monitoringstoestel. Dit geeft het gekende biepen op de achtergrond, zoals u dat kent van op televisie. Zo blijven we op elke moment op de hoogte van de hartslag en ademhaling van het patiëntje.

Spoeddienst

Telefonisch 24u/24u 7d/7d beschikbaar. 

011/40.24.95

Klik hier voor meer details